Arkadaşınıza önerin.

ABD Karıştı:Obama CIA'ye kendi vatandaşının ölüm emrini verdi
ABD Karıştı:Obama CIA'ye kendi vatandaşının ölüm emrini verdi 02/10/2011-14:41

CIA'in Yemen operasyonu ABD'yi karıştırdı!
ABD Başkanı, kendi vatandaşının ölüm emrini verebilir mi?

Usame bin Ladin'in ardından El Kaide'nin liderliği için adı geçen, örgütün en önemli
isimlerinden Şeyh Enver El Evlaki'nin CIA'in insansız hava uçakları tarafından Yemen'de öldürülmesi ABD'de yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. El Evlaki'nin babasının açtığı davada mahkeme sonucunu beklemeden ölüm emrini veren Obama yönetimini "hukuksuz davranmak"la suçlayan sivil toplum kuruluşları, Evlaki'nin anaysal haklarının ihlal edildiği görüşünde...

MAHKEMEYE BAŞVURMUŞLARDI

CIA'in Yemen'de öldürdüğü El Evlaki'nin, ABD'nin New Mexico Devlet Üniversitesi'nde okuyan ve doktora sonrası asistanlık çalışmalarında bulunan babası, oğlunun vatandaşlık haklarına riayet edilerek ona herhangi bir zarar verilmemesi için federal mahkemeye başvuruda bulunmuştu. Obama yönetimi ise mahkemeye verdiği savunmada, "Başkan'ın kimi öldüreceğinin devlet sırrı olduğunu ve bu kararları yargılamanın mahkemelerin işi olmadığını" iddia etmişti. Federal mahkeme, Beyaz Saray'ı haklı bulmuş, ancak Başhakim, Obama'nın böylesine olağanüstü bir adım atmasının çok hassas hukuki sorunlar doğuracağı uyarısını dile getirmişti. Mahkemenin kararının ardından ABD Sivil Haklar Birliği ve Anayasal Haklar Merkezi tarafından temsil edilen baba temyize başvurdu. Obama ise temyiz sonucunu beklemeden El Evlaki hakkında ölüm emri verdi.

Şeyh Enver El Evlaki

"ANAYASAYI YIRTMAK ANLAMINA GELİR"

ABD vatandaşı olan Enver El Evlaki'nin yargılanmadan infaz edilmesinin hukuki olmadığını savunan sivil toplum kuruluşları, Başkan Barack Obama ve yönetimini topa tuttu. Zira; Demokracy Now programına konuşan Anayasa Hukuku Uzmanı Glenn Greenwald, El Evlaki'nin öldürülmesine 2010 yılında Obama yönetimi altında yeşil ışık yakıldığını hatırlattı. Greenwald, "ABD Başkanı'nın hukuka başvurmadan vatandaşlarını öldürmeye hakkı var" demenin anayasayı önce yırtıp paramparça etmek, sonra yakmak anlamına geleceğini vurguladı.

Amerikan Sivil Haklar Birliği ve Anayasal Haklar Merkezi de ABD vatandaşı Evlaki'nin ülke için "Acil bir tehdit" olmadığı için, öldürülmesinin anayasa ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia etti.

ABD ADALET BAKANLIĞI: OPERASYON HUKUKİ

Ancak CIA'ye gizli bir bilgi notu gönderen Adalet Bakanlığı, Evlaki'nin öldürülmesi önünde hukuki bir engel olmadığını belirtti. Washington Post gazetesine konuşan Bakanlık yetkilileri, Evlaki'nin ABD'lileri öldürmek için plan yapan düşman bir kuvvetin lideri olduğunu açıkladı. Yetkililer, Kongre'nin El Kaide üyelerinin milliyetine bakılmaksızın etkisiz hale getirilmesi için gerekli yetkiyi kendilerine verdiğini savundu.

Kaynak: Habertürk

Yasal Uyarı: Yayınlanan haberlerin tüm hakları ABECEM NET'e aittir. Alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.




Habere Yapılan Yorumlar Toplam 0 Yorum Yapıldı

Yorum Ekle

İfadeler (Göz Kırpmalar):


Güvenlik Resmi
Yukarıdaki kodu giriniz:

| Beni Unut
  alkis anons bravo bye cok-mutlu dil-cikarma dil-cikarma-2 donma dusunceli goz-kirpma gulmekten-yikilmak ha-ha-ha hasta keyifli kizma nanik oh-be pis-pis-gulme sasirmak saygilar selam tesekkur teslim uyku zafer 
Manset


ECE Research


Spor



Gündem




Tüm Haberler için tıklayınız


Copyright © ABECE Web Hizmetleri: https://www.abecem.net