Arkadaşınıza önerin.

İsrail Özrü ve Tazminatı Kabul Etmek Üzere
İsrail Özrü ve Tazminatı Kabul Etmek Üzere 07/12/2010-18:30

Türkiye ile İsrail arasında yapılan görüşmelerin ardından, İsrail’in prensipte Gazze Özgürlük Filosu baskını için Türkiye’den özür dilemeyi ve baskında ölenlerin ailelerine tazminat ödemeyi prensipte kabul ettiği belirtildi.


Türk yetkililer, İsrail’le yapılan iki görüşmenin ‘çok olumlu’ olduğunu belirtirken, İsrail’in Gazze Özgürlük Filosu baskını için Türkiye’den özür dilemeyi ve baskında ölenlerin ailelerine tazminat ödemeyi prensipte kabul ettiği belirtildi.

Mavi Marmara Baskını

İki ülke, aralarındaki krizi sona erdirecek bir anlaşmayı imzalamaya çok yakın. Cenevre’de iki taraf arasında yapılan görüşmelerin ardından Türkiye temasların süreceğini belirtti.

 

İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Gazze filosu baskını soruşturma panelindeki temsilcisi Yosed Ciechanover, Pazartesi günü ikinci kez Türk diplomat Feridun Sinirlioğlu ile bir araya geldi.  İkili arasında yapılan görüşmeler İsrail’in özür dilemesi ve baskında hayatını kaybeden Türk aktivistlerin ailelerine tazminat ödenmesi için bir formül üretmeye odaklandı.

 

Mavi Marmara Baskını

Haaretz, Sinirlioğlu ile Ciechanover’in, fikirlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrailli meslektaşı Benjamin Netanyahu’ya sunmak konusunda anlaştığını öğrendi. Görüşmede, İsrail prensipte özür dilemeyi ve tazminat ödenmesini kabul etti. Türkiye ise İsrail’in bu iki hamleyi yapması halinde Tel Aviv ile ilişkilerini ‘normalleştireceğini’ ve büyükelçisini yeninden İsrail’e göndereceğini ifade etti.

 

Buna rağmen, Türkiye’den özür dilenmesi ve tazminat verilmesi yasal ve politik çerçevede sıkıntılı bir durum ortaya koyuyor. Bu tür konularda tecrübesi bulunan Avrupalı bir diplomat, özür dilemenin tazminat vermekten daha zor olduğunu belirtti. Türkiye ve İsrail, Erdoğan’ın özür olarak kabul edeceği, Netanyahu’nun ise özür olarak görmeyeceği bir ‘açıklama’ üzerinde çalışıyor.

NETANYAHU'DAN ÜSTÜ KAPALI CEVAP

İsrail'in Jerusalem Post gazetesi, görüşme hakkında açıklama yapan bir Türk yetkilinin, “Eğer biri bize sorunların çözümü için elini uzatırsa, o eli havada bırakmayız” dediğini belirtti.

 

Bir diğer yetkili de görüşmeler hakkında iyimser olduklarını çünkü Erdoğan ile Netanyahu’nun görüşmeleri öncelik kabul ettiğini belirtti. Türkiye ile ilişkilerin geleceği hakkında soru sorulan Netanyahu ise bu konuda şimdilik bir açıklama yapmayacağını söyledi.

Tel Aviv’de düzenlenen basın konferansında açıklamalarda bulunan Netanyahu, Türkiye’den özür dileyip dilemeyeceğine yönelik soruyu da cevapsız bıraktı.

 

Netanyahu, “Türk hükümetinin ihtiyacımız olduğu bir anda iki uçak göndermiş olmasını çok takdir ediyoruz. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Minnettarlığımı ve Türkiye’nin yardımının ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunacağına yönelik ümidimi ifade ettim. Bunun ötesinde söyleyeceğim bir şey yok” dedi.

Erdoğan ise uçak göndermelerinin ardından İsrail'den hala Gazze filo baskını için özür talep ettiğini belirtti.

(Hürriyet)

Yasal Uyarı: Yayınlanan haberlerin tüm hakları ABECEM NET'e aittir. Alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.




Habere Yapılan Yorumlar Toplam 0 Yorum Yapıldı

Yorum Ekle

İfadeler (Göz Kırpmalar):


Güvenlik Resmi
Yukarıdaki kodu giriniz:

| Beni Unut
  alkis anons bravo bye cok-mutlu dil-cikarma dil-cikarma-2 donma dusunceli goz-kirpma gulmekten-yikilmak ha-ha-ha hasta keyifli kizma nanik oh-be pis-pis-gulme sasirmak saygilar selam tesekkur teslim uyku zafer 
Manset


ECE Research


Spor



Gündem




Tüm Haberler için tıklayınız


Copyright © ABECE Web Hizmetleri: https://www.abecem.net