Arkadaşınıza önerin.

Kürtçe Savunmaya Onay
Kürtçe Savunmaya Onay 04/12/2010-01:41
 KCK Kürtçe Savunmaya Onay

KCK ana davasına bakan mahkemenin aksine, Şanlıurfa 5. Asliye Ceza, sanıkların Kürtçe savunma yapma talebini kabul etti. Sanıklar da mahkemeye teşekkür etti.

Şanlıurfa 5. Asliye Ceza Mahkemesi, 98 BDP’linin yargılandığı davada sanıkların Kürtçe savunma yapma talebini kabul etti. Mahkeme heyetinin, adliyede çalışan ve Kürtçe bilen bir personeli tercüman olarak atadığı duruşmada ilginç diyaloglar yaşandı.

Şanlıurfa’da 5 Aralık 2009’de DTP’li milletvekillerinin karşılanması sırasında düzenlenen yürüyüşe katıldıkları gerekçesiyle “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” ve “Suçu ve suçluyu övme” iddialarıyla 98 kişinin yargılandığı dava dün görüldü. Aralarında KCK tutuklularından Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven ve BDP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Ayhan’ın da bulunduğu 98 tutuksuz sanıktan 33’ü duruşmaya katıldı. 20 avukatın da hazır bulunduğu salonda ilk olarak kimlik tesbiti yapıldı.

Bunun bileceği Kürtçe’yi konuşun

Kimlik tesbitinin ardından sanıklar Kürtçe savunma yapmak istediklerini belirtti. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti sanıkların savunmalarını Kürtçe yapmasına izin verdi. Adliyede görevli Kürtçe bilen bir personel tercüman olarak atandı. Sanıklar Kürtçe savunma yapmaya başlayınca tercüman olarak atanan adliye memuru, “Ben bunların konuştuğu Kürtçeyi anlamıyorum” dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Can Aysan sanıklara, “Bunu biraz yumuşatalım, tercümanın anlayacağı şekilde konuşun. Bu işi sona erdirelim, sabaha kadar uzamasın” dedi. 29 sanık adına BDP Şanlıurfa İl Başkan Yardımcısı Bekir Benek, BDP üyeleri Reşit Yardımcı ile Adnan Etli Kürtçe savunma yaptı. Sanıklardan Adnan Etli, Kürtçe yaptığı savunmasına mahkeme heyetine teşekkür ederek başladı. Etli, kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Amaçlarının sadece partili milletvekillerini karşılamak olduğunu ifade etti.

Dosya kapsamında yargılanan ve Türkçe savunma yapan tek isim olan Taraf muhabiri Mustafa Arısüt ise kendisine yönelik suçlamayı reddetti. Arısüt, polislerin gazeteci olduğunu ve haber takip etmek amacıyla bu eylemde bulunduğunu bile bile kendisi hakkında dava açılmasını sağladıklarını belirtti. Duruşmaya gelmeyen diğer 65 kişinin zorla mahkemeye getirilmesine karar veren mahkeme heyeti duruşmayı 1 Mart 2010 tarihine erteledi.

Diyarbakır Ağır Ceza yine kabul etmedi

Kandil ve Mahmur’dan gelen “Barış Grubu”nun yargılandığı davada mahkeme sanıkların Kürtçe savunma yapma talebini reddetti. Irak’ın kuzeyindeki Kandil ve Mahmur kamplarından 19 Ekim 2009’da gelerek Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giren dördü çocuk 34 kişiden 17’sinin yargılanmasına devam edildi. Duruşmada Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti sanıkların Kürtçe savunma talebini “daha önce Türkçe savunma yaptıkları” gerekçesiyle reddetti. Sanık avukatları, müvekkilleriyle görüşmek için süre istedi. Mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

(TARAF)

Yasal Uyarı: Yayınlanan haberlerin tüm hakları ABECEM NET'e aittir. Alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.




Habere Yapılan Yorumlar Toplam 0 Yorum Yapıldı

Yorum Ekle

İfadeler (Göz Kırpmalar):


Güvenlik Resmi
Yukarıdaki kodu giriniz:

| Beni Unut
  alkis anons bravo bye cok-mutlu dil-cikarma dil-cikarma-2 donma dusunceli goz-kirpma gulmekten-yikilmak ha-ha-ha hasta keyifli kizma nanik oh-be pis-pis-gulme sasirmak saygilar selam tesekkur teslim uyku zafer 
Manset


ECE Research


Spor



Gündem




Tüm Haberler için tıklayınız


Copyright © ABECE Web Hizmetleri: https://www.abecem.net